Moezel wijnregio

Dat het Moezelland en de wijn bij elkaar horen, merkt men bij de eerste blik. Uit welke richting en op welke manier men de dal van de Moezel ook bereikt, de wijngaarden beheersen het landschap. De streek langs de Moezel geldt als oudste Duitse wijnbouwgebied. De vele vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van de lange wijnbouwtraditie in deze regio. Langs de Moezel bebouwen ongeveer 5000 wijnboeren in 125 wijndorpen ruim 9000 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden vanwege de steile hellingen met een helling van meer dan 30%. Door de steile hellingen kunnen er bijna geen machines worden gebruikt. Het meeste werk moet worden gedaan met de hand. Het aantal gewerkte uren per hectare is dan ook vele malen hoger dan op vlak terrein waar mechanisch kan worden verbouwd. Nergens anders ter wereld zijn zo veel steile wijngaarden te vinden als langs de Moezel rivier in Duitsland.

Bij Trier, de oudste stad van Duitsland, breidt het Moezeldal zich in de zachte bontzandsteenlagen naar de dalwijding van Trier uit, voordat de rivier zich dan vanaf Schweich in grote bochten door het Rijnse leisteengebergte graaft en Eifel en Hunsrück van elkaar scheidt. Zo ontstonden de steile hellingen, die vandaag voor de wijnbouw worden gebruikt. Hier begint de Midden-Moezel. De Beneden-Moezel vanaf Zell is getekend door kunstig aangelegde wijnterrassen, en daarom wordt dit gedeelte ook wel Terrassen-Moezel genoemd. Hier bevindt zich ook de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. In de vaak duizelingwekkende steiltes wordt de kracht van de zon opgevangen en de diepe wortels van de oude ranken verzamelen mineralen, die de wijn grote elegantie en een unieke smaak verlenen.

De wereldberoemde Moezelwijnen danken hun unieke smaken aan de ideale groeicondities. De beschutte ligging van het Moezeldal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen slaan overdag de warmte van de zon op en geven die ’s nachts weer af. Dit schept de omstandigheid tot betere groei van de druiven en hierdoor vindt de bloei eerder plaats dan elders. Door de eerdere bloei kunnen de druiven langer rijpen wat direct van invloed is op de kwaliteit van de wijnen. De wijnboeren aan de Moezel noemen zich Rieslingspecialisten. De druif beslaat immers 5.000 hectare van het totaal van de 9000 hectare wijnbouw langs de Moezel. Van de met de hand geplukte druiven worden unieke wijnen gemaakt. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte en een betrekkelijk laag alcoholgehalte. De edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen hoge prijzen halen zijn bekend in de hele wereld. Ook de liefhebbers van de droge wijn komen aan de Moezel aan hun trekken. Wijngoederen produceren er voortreffelijke, veelvuldig bekroonde ‘feinherbe’ en harmonieus droge wijnen. Sinds het eind van de jaren tachtig komen er uit de Moezelstreek ook weer rode wijnen, met de Spätburgunder en Dornfelder als belangrijkste druivenrassen.

Het zeer milde klimaat is niet alleen een belangrijke element voor de wijnbouw, maar nodigt ook het hele jaar door uit tot een vakantie in het Moezelland. Waar natuurlijk ook de spreekwoordelijke gastvrijheid van de Moezellanders en de historische stadjes en vakwerkdorpen hun overtuigende bijdrage leveren.

Bron: www.moezeldal.nl

Kijk voor een compleet overzicht van onze wijngoederen langs de Moezel op de wijngaard pagina